Projecte VI

El Projecte Vi arrenca del neguit per part nostre que els alumnes d’hoteleria realment assoleixin un bon nivell en tot el relacionat amb la sommelieria i al món del vi. És per això que des de fa bastants cursos, estem impartint el mòdul de “Coneixedor del Vi”. Es tracta d’un mòdul que complementa el ja existent de “El vi i el seu servei”, de forma que, quan acaben el cicle, surten amb un diploma atorgat per la Generalitat que certifica el seu alt nivell de coneixements referents al món vitivinícola i del servei del vi.

és cert que se’ls imparteixen aquests mòduls específics relacionats amb el vi i el seu entorn, però sempre de forma exclusivament teòrica. Si bé els resultats han estat fins ara positius, crèiem fermament que es podia millorar. De quina manera? Portant a la pràctica el que s’explica. Traduït en el que ens ocupa: fer un vi.

D’aquesta manera creiem i esperem així poder-ho demostrar, que els alumnes no només sabran com es fa un vi, sinó que ho faran ells mateixos. Creiem que arribaran a entendre millor i, fins i tot a estimar aquest món tan complex però tant atractiu i ple de possibilitats.

A més, també els introduirem de forma directa en conceptes com Km.0, sostenibilitat i productes de proximitat.
Comencem el projecte anant a la vinya al gener o febrer, a fer la poda. Així veuen el procés des del minut 0. El curs següent, al setembre o octubre, ja anem a fer la verema.

Recollim el raïm de la vinya que vam podar el gener passat. I un cop tenim el raïm, seguim tot el procés. Pas a pas. Des de l’obtenció del most fins al moment de l’embotellament.

Durant tots aquests mesos (el temps de duració varia cada any, clar), anem seguint l’evolució del nostre vi. Així podem anar tastant aquesta evolució i explicant els diferents processos pas a pas i amb proves empíriques.

Per cloure el projecte i acabar de tancar el cercle, la part final, la de comercialització, la treballem conjuntament amb l’Escola Illa de Disseny, de Sabadell. Els expliquem el nostre projecte als seus alumnes de GS de disseny gràfic i ells s’emporten l’encàrrec de fer-nos el projecte de comercialització del nostre vi. Tot. Des del naming, passant per l’ampolla i el
disseny de l’etiqueta. De tots els projectes, els nostres alumnes escullen quin és el que més els agrada i representa el nostre vi. I és amb aquest disseny com embotellem i etiquetem el nostre vi. El disseny i el nom, per tant, cada any és únic i diferent, igual que el vi que hi ha dins les ampolles.

Un cop acabat el curs, els alumnes s’emporten un parell d’ampolles del seu vi a casa, per compartir-lo amb la família i els amics.

L’acollida d’aquest projecte és realment bona entre els alumnes i també hem notat que ajuda a despertar passió pel món del vi, al mateix temps que els resultats acadèmics des que apliquem aquest projecte han pujat.

Agrupacio-Escolar-Catalana
somfilo
erasmus+