El Programa Intensiu d’estiu en Pastisseria, Forn i Xocolata ofert per JOVIAT és una experiència educativa immersiva dissenyada per explorar en profunditat l’art de la pastisseria catalana, la forneria i el món de la xocolata. Amb una durada de dues setmanes, aquest programa combina visites educatives, tallers pràctics i sessions teòriques per oferir als estudiants una comprensió completa de la pastisseria tant tradicional com moderna, tècniques de forneria i l’elaboració de xocolata.

Metodologia

El programa inclou les bases teòriques i experiències pràctiques d’aprenentatge pràctic per resoldre reptes professionals i personals, tot fomentant l’autoreflexió i el diàleg sobre la gastronomia catalana.

Per comprendre el nostre bagatge cultural, les nostres eines i estratègies d’aprenentatge estaran enfocades a demandes de la vida real que impliquen el contacte de l’estudiant amb les persones que llancen aquestes demandes (altres estudiants, col·laboradors externs, empreses, productors locals, xefs, etc.) . 

Utilitzant diferents tècniques i metodologies, tots els participants crearan elaboracions, des del tradicional fins al modern, per viure l’autèntica cuina catalana del dia a dia.

El programa seguirà moltes experiències comunes i interdisciplinàries, com ara conferències, “show cooking”, visites de productors, tallers, aprenentatge de resolució de problemes i activitats que involucren adaptabilitat als canvis o promouen la creació de contingut a través de l’aprenentatge col·laboratiu i antecedents personals.

Horaris

Matí

Dates: de l’1 al 12 de juliol de 2024 en un total de 60 hores

*L’arribada a Manresa ha de ser entre el 30 de juny i la sortida del 13 de juliol

Pla d’estudis

Visita a una vinya per aprendre sobre la producció de vi català i una sessió de tast de pans catalans, submergint als estudiants en les tradicions culinàries de Catalunya.

Excursió a El Cigne, reconegut com el millor elaborador de pastisseria de Catalunya al gener de 2024, per una visita i un taller pràctic.

Sessió pràctica on els estudiants aprenen a elaborar pastissos clàssics i altres receptes dolces tradicionals catalanes.

Taller pràctic centrat en l’elaboració de productes de forn dolços i salats, incloent-hi masses llevades.

Excursió a Vic per a un taller amb Lluc Crusellas, guanyador del World Chocolate Masters 2022, per explorar tècniques avançades en xocolata.

Excursió de dia sencer que inclou la visita a productors de formatge i mel catalans, així com una visita a Montserrat.

Taller pràctic dedicat a l’elaboració de postres de restaurant, cobrint tant la pastisseria tradicional com la moderna.

Sessió pràctica on els estudiants aprenen les bases del treball amb xocolata, incloent-hi tècniques de temperat i disseny.

Excursió de dia sencer a productors artesanals de torrons i elaboradors de Coca de Recapte, un plat tradicional català.

Excursió final que inclou una visita al laboratori gastronòmic de Ferran Adrià, Fundació Alícia, seguit d’un dinar de comiat en el restaurant L’Ò, amb una estrella Michelin, a Sant Benet de Bages.

Treball per projectes

PRIMERA SETMANA

Dilluns 1 de Juliol: Pans i Vins Catalans

Dimarts 2 de Juliol: Visita a El Cigne

Dimecres 3 de Juliol: Pastissos Clàssics i Receptes Dolces Tradicionals

Dijous 4 de Juliol: Productes de Forn, Dolços i Salats

Divendres 5 de Juliol: Taller amb Lluc Crusellas, Mestre de Xocolata del Món 2022

Inclou postres catalans, elaboracions i tallers del Mestre de Xocolata del Món 2023, excursió a productors locals de mel i formatge i degustació. Visita a productors artesanals de torrons i coques de recapte. Transport privat a totes les sortides de camp. Acompanyat per Mestres Pastissers de JOVIAT.

SEGONA SETMANA

Dilluns 8 de Juliol: Formatges Catalans, Mel i Visita a Montserrat

Dimarts 9 de Juliol: Postres de Restaurant

Dimecres 10 de Juliol: Introducció al Món de la Xocolata

Dijous 11 de Juliol: Torrons a Agramunt i Coca de Recapte a Artesa de Segre

Divendres 12 de Juliol: Visita a la Fundació Alícia i Dinar de Comiat

Equipament i recursos

La certificació en el Programa intensiu d’estiu de Pastisseria, fleca i xocolata compta amb un ampli ventall d’equipament i recursos proporcionats per col·laboracions amb empreses i institucions de renom en el sector gastronòmic i vinícola, així com en àmbits de recerca i innovació tecnològica.

  • Programa intensiu d'estiu de pastisseria, fleca i xocolata
  • Programa intensiu d'estiu de pastisseria, fleca i xocolata
  • Programa intensiu d'estiu de pastisseria, fleca i xocolata
  • Programa intensiu d'estiu de pastisseria, fleca i xocolata
  • Programa intensiu d'estiu de pastisseria, fleca i xocolata

Equip docent

#2be

Un programa pioner i innovador per a batxillerat i cicles formatius

Aquest projecte se centra en el creixement, el lideratge i la transformació personal. Una assignatura de vida al voltant de l’autonomia personal i les competències socials.

Impulsem la teva carrera professional

A JOVIAT entenem l’aprenentatge com una experiència plena, conscient i vital. Una vivència que marca els nostres camins de creixement professional i personal, i que deixa una empremta d’impacte a la societat.