Guia per a la Preinscripció en Formació Professional: Grau Mitjà i Grau Superior

Taula de continguts

La preinscripció per als programes de Formació Professional de Grau Mitjà i Formció Professional de Grau Superior és un pas crucial per a l’alumnat que desitja avançar en la seva formació acadèmica i professional. Aquest any, el període per presentar la sol·licitud de preinscripció s’obre del 24 al 30 de maig de 2024. Durant aquest temps, és imprescindible que els sol·licitants adjuntin la documentació necessària, que pot incloure identificació personal i altres criteris específics requerits pel programa.

És important tenir en compte que, si no pots adjuntar tota la documentació requerida dins del termini de presentació de sol·licituds, tindràs una pròrroga fins al 31 de maig de 2024 per completar aquest pas. Això et permet assegurar que tota la informació necessària estigui degudament presentada i que la teva sol·licitud sigui considerada sense cap inconvenient.

A continuació, et proporcionem una guia pas a pas sobre com preparar i presentar la teva sol·licitud de preinscripció per garantir que compleixis amb tots els requisits i dates clau. No perdis aquesta oportunitat de continuar avançant en el teu camí educatiu i professional!

Què necessites per fer la preinscripció?

  • Ordinador, tauleta o telèfon mòbil amb connexió a Internet: Et caldrà un dispositiu electrònic amb connexió a Internet.
  • Eina d’identificació digital: És més segur que quan facis el tràmit (el pare, la mare o el tutor o tutora que faci el tràmit en cas de ser menor d’edat) tinguis una eina d’identificació digital. Et recomanem l’idCAT Mòbil (enllaç) per la seva facilitat d’obtenció i d’ús. Pots utilitzar també qualsevol certificat digital i Cl@ve.
  • Codi identificador de l’alumne o l’alumna, RALC: Aquest codi es pot consultar en el següent web: enllaç. Per fer la consulta i obtenir el número d’identificador, el pare, la mare o el tutor o la tutora legal que faci el tràmit s’ha d’autenticar electrònicament. El portal sol·licita la data de naixement de l’alumne i, un cop validada, mostra la informació en pantalla. És important verificar també que tota la informació que hi apareix és correcta. En cas contrari, cal sol·licitar una rectificació de les dades.
  • Codi del cicle al qual voleu accedir: El trobareu a la introducció de cada ensenyament, dins el cicle i la família professional corresponent, al web Tria educativa (enllaç).

Com es fa i com es presenta la sol·licitud de preinscripció?

La preinscripció de formació professional de grau mitjà o superior es pot fer en format electrònic amb identificació digital si la persona que fa el tràmit té una eina d’identificació digital, o en format electrònic sense identificació si no en disposa. Les dues opcions es poden fer des del mateix web de preinscripció.

CFGM: enllaç
CFGS: enllaç

Et trobaràs amb 3 caselles diferents. A continuació et detallem què has de fer en cada cas:

  • Oposició a la consulta de dades: Deixa en blanc aquesta casella perquè l’Administració consulti les dades d’identificació.ç
  • Declaració, si escau, de discapacitat: Assenyala aquesta casella per permetre al Departament consultar, si escau, el grau de discapacitat.
  • Declaració de dades certes i de responsabilitat: Aquesta casella cal marcar-la per començar a emplenar el formulari.

Un cop seleccionades les caselles, ja pots iniciar la preinscripció:

Amb identificació digital pas a pas:

  1. Ves a l’apartat Preinscripció del web del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i escull el formulari sol·licitud electrònica amb certificat digital. Per fer-ho necessitaràs una eina d’identificació digital com el DNI electrònic, la T-CAT, el sistema Cl@ve o l’idCAT Mòbil.
  2. Introdueix el número identificador de l’alumne, el RALC.
  3. Obre el formulari de preinscripció i omple totes les dades personals que se’t demanin.
  4. Indica el codi dels cicles als quals vols accedir. Trobaràs els codis a la pestanya Descripció de cada estudi.
  5. Indica el llistat ordenat de centres, cicles o torns als quals t’agradaria accedir ordenats per ordre de preferència.
  6. Només CFGS: Especifica totes les circumstàncies especials que acreditin la teva sol·licitud (residència habitual, si té alguna necessitat educativa específica…).
  7. Adjunta tota la informació escanejada o fotografiada que es requereixi.
  8. Envia la sol·licitud de preinscripció.

Sense identificació digital:

  1. Ves a l’apartat Preinscripció del web del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i escull el formulari sol·licitud electrònica sense certificat digital.
  2. Obre el formulari de preinscripció i omple totes les dades personals que se’t demanin.
  3. Indica el codi dels cicles als quals vols accedir. Trobaràs els codis a la pestanya Descripció de cada estudi.
  4. Indica el llistat ordenat de centres, cicles o torns als quals t’agradaria accedir ordenats per ordre de preferència.
  5. Adjunta tota la informació escanejada o fotografiada que es requereixi.
  6. Envia la sol·licitud de preinscripció.

Un cop enviada la sol·licitud de preinscripció rebràs un resguard per correu electrònic. No cal que presentis físicament la preinscripció al centre. Recorda: Només es pot presentar una sol·licitud de preinscripció per alumne o alumna.

Dates a tenir en compte un cop feta la preinscripció

En aquest moment, ja enviada la sol·licitud, has de tenir en compte les següents dates:

  • A partir del 26 de juny de 2024: llista de sol·licituds amb la puntuació provisional
  • 4 de juliol de 2024: llista amb la puntuació després de les reclamacions
  • 11 de juliol de 2024: oferta final de places de la primera tanda d’assignació
  • Del 5 al 18 de juliol de 2024: període de matrícula per als alumnes als quals se’ls ha assignat la seva primera opció en la primera tanda d’assignació.
  • 30 de juliol de 2024: publicació de places de la segona assignació.
  • Del 2 al 6 de setembre de 2024: període de matrícula per als alumnes que han obtingut plaça a la segona tanda d’assignació.
  • En cas que no hagis obtingut plaça, tens altres opcions:
    • Participar en el procés per a la gestió de places vacants (enllaç)
    • Accedir a l’oferta de formació a distància.
    • Consultar altres ofertes de formació professional per a l’ocupació.

Podràs consultar els llistats en aquest web (enllaç)

Comparteix l’article: