Al concurs hi participen les fundacions i escoles d’hostaleria i turisme de Catalunya. Consta d’un premi professional per a alumnes de cuina i sala, així com un premi social per ambdues categories.
Els Premis gaudeixen del suport de xefs i professionals de sala de renom, escoles, administracions i empreses del sector agroalimentari. Tenen com a missió potenciar la formació gastronòmica, l’alimentació saludable i la cultura del reaprofitament.
Catalunya ha estat reconeguda com a “Regió Mundial de la Gastronomia 2025” (IGCAT). En aquest marc, la Generalitat ha distingit als Premis Lladonosa com un esdeveniment que posa en valor el potencial de Catalunya com a referent enogastronòmic.
L’edició passada, la Martina Pérez, de 1r curs de Grau Superior, va quedar en segona posició a la categoria de sala i aquest any tenia moltes ganes de participar-hi altre cop. En aquesta ocasió, la va acompanyar la Txell Espelt, de 2n curs de Cuina i Serveis.
El concurs consta de semifinals, organitzades per regions, i els millors d’aquestes disputen la gran final. Enguany, aquesta final se celebraria al Palau Reial de Pedralbes, un marc incomparable. Vam començar a preparar les proves de les semifinals amb moltes ganes. Aquesta part inicial del concurs constava de 5 proves:
- Cafè: elaborar 1 espresso i 1 capuccino
- Cocteleria: elaborar i presentar en 6 minuts 2 copes d’un còctel inèdit, creat per l’alumnat.
- Muntatge d’una taula, segons els paràmetres especificats pel jurat.
- Cervesa: tiratge i explicació d’una cervesa.
- Obertura, servei i explicació d’una ampolla de vi, proporcionada pel jurat.
La semifinal es va celebrar a Barcelona el 19 de març, i tant la Martina com la Txell es van classificar per a la gran final. Tot un èxit, tenint en compte el nivell mostrat per tot l’alumnat participant. Les nostres alumnes van destacar tècnicament, però sobretot en presència, elegància i saber estar.
Ara tocava preparar la final. Amb més ganes encara, però molt esforç i dedicació. Cal tenir en compte que preparar un concurs tan complet com aquest coincidint amb el final de curs no és gens fàcil. Demana moltes hores i sobretot, tenir paciència i tranquil·litat. I moltes hores fora de l’horari lectiu, practicant i esforçant-se. Però qui vol aconseguir un repte, s’ha de sacrificar. I així ho han fet la Txell i la Martina.
La gran final havia arribat i estaven preparades. Només calia que la sort també estigués amb elles…
Les proves de la final, una mica diferents:
- Cafè: elaborar i servir 2 espresso i 2 capuccino en 6 minuts.
- Cocteleria: elaborar i presentar en 6 minuts 2 copes d’un còctel inèdit, creat per l’alumnat.
- Muntatge d’una taula, segons els paràmetres especificats pel jurat.
- Cervesa: tiratge i explicació d’una cervesa, i maridatge amb un plat proposat pel jurat.
- Obertura i servei d’una ampolla de cava en una sola passada i en 7 copes, havent de quedar totes les copes igual de plenes i l’ampolla buida al final del servei.
Els membres del jurat de sala en aquesta 5a edició del concurs van ser Pablo Sacerdotte (director de sala Cocina Hermanos Torres), Xavier Iglesias (barista de cafè Lavazza), Marino Macías (brand ambassador de Mahou San Miguel), Jordi Gilabert (brand ambassador de Royal Bliss) i Anna Casabona sommelier i formadora de Juve & Camps, i 2a classificada al concurs Mejor Sumiller de España 2025.
A les 10.30 h començava el concurs de sala i la Martina i la Txell tenien en número 1 i 4, respectivament. Van començar les proves a porta tancada, sense que ni públic ni professorat acompanyant pogués observar-les. Van sortir les dues molt contentes. Havien fet un bon concurs, les sensacions eren molt bones. Faltava només la prova del cava, però la feina forta ja estava feta. I en la prova del servei de cava tampoc van fallar. Ara ja tranquil·litat i a esperar el veredicte. Aquest arribaria al voltant de les 16 h.
La Txell Espelt aconseguia una meritòria tercera posició, tenint en compte que és el seu primer concurs i que tot just està acabant segon curs de Grau Mitjà! La seva naturalitat, alegria i sinceritat van captivar al jurat, que li van reconèixer també les seves habilitats tècniques.
I la Martina Pérez era la guanyadora. Un reconeixement merescudíssim. Segons el jurat, guanyadora en totes les proves. TALENT en majúscules. Presència, cura del detall, perfeccionisme i tècnica acurada. Feliç i contenta, pujava a recollir el premi emocionada, com totes les persones que l’hem acompanyat en aquest camí.
Enhorabona, Martina i Txell per la feina feta!
Josep Pelegrín, equip docent de Joviat Culinary