Joviat primer centre d’FP vinculat a la UVic-UCC

El Rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, i el president de la Fundació Joviat, Jordi Vilaseca, signem un conveni de vinculació del centre d’FP a la Universitat.

L’acord és pioner i possibilitarà el treball coordinat entre les diverses titulacions d’estudis superiors: les de formació professional i les de grau universitari.

Manresa, 28 de febrer de 2022. Joviat s’ha convertit en centre de formació professional vinculat a la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), després que els responsables de les dues institucions hagin signat el 1r conveni de vinculació, avui, 28 de febrer de 2022, a Manresa. Jordi Vilaseca, president de la Fundació Joviat, i el Rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, han formalitzat un acord que és fruit del projecte pioner de la Universitat per a l’establiment de nous models de relació entre les universitats i els centres d’ensenyament de formació professional superior. L’objectiu d’aquesta col·laboració és el desenvolupament de projectes d’interès comú i la creació d’entorns integrats de treball entre els estudis superiors de formació professional i els universitaris, en línia amb allò que recull la llei orgànica d’ordenació i integració de la formació professional que, actualment, es troba en tràmit a les Corts Generals.

L’acord signat estableix un marc estable de cooperació entre les dues institucions educatives que es concretarà en l’ús compartit de les respectives instal·lacions i de les metodologies pedagògiques; en la participació de professorat o alumnat de la Universitat en activitats acadèmiques del centre de formació professional i viceversa; i en avantatges econòmics per a l’accés de l’alumnat de cada centre als estudis de l’altre. Aquest apropament ha de propiciar la col·laboració entre les diverses titulacions d’estudis superiors i fer més permeables les passarel·les entre elles, tant de CFGS a grau com a la inversa.

Una signatura que s’avança a la llei

En aquest sentit, el Rector de la UVIc-UCC Josep Eladi Baños ha subratllat la transcendència d’un acord que s’avança a la llei en el reconeixement de la complementarietat de l’FP superior i els graus universitaris. “El conveni que signem haurà de facilitar la creació de passarel·les entre uns estudis i altres, en totes dues direccions”. D’altra banda, la llei sobre FP que actualment està en tramitació també preveu la incorporació de tècnics superiors a la formació de màster i postgrau, sense haver de cursar prèviament un grau. En aquest sentit, Baños ha dit: “Esperem que tot plegat faciliti l’accés d’estudiants de Joviat a l’oferta de la Universitat en aquest àmbit”. Baños també ha fet referència a la voluntat que aquest acord “tingui un efecte de taca d’oli amb la signatura de convenis similars amb centres de Ripoll, Manlleu, Vic o Olot, properament”.

Per la seva banda, Jordi Vilaseca, director general de Joviat, ha explicat que el conveni permetrà aprofundir en la relació que ja actualment mantenen la UVic-UCC i Joviat. “Així, en endavant, no caldrà signar un de nou per a cada iniciativa que es vulgui posar en marxa. A Joviat, ens fa una il·lusió especial impulsar projectes de codocència: que el nostre professorat d’FP treballi colze amb colze amb professorat universitari. Aquest acord és una llavor de sinèrgia d’experteses que ha de contribuir a millorar el desenvolupament competencial del nostre alumnat. Posem a disposició el nostre segell metodològic per fer-ho possible”.

Finalment, Valentí Martínez, director general de la Fundació Universitària del Bages – UManresa, ha posat de manifest el doble caire operatiu i estratègic de l’acord entre Joviat i la UVic-UCC. Així, mentre, d’una banda, permet aprofundir en les iniciatives que ja comparteixen les dues institucions, de l’altra, “es tracta d’un reconeixement explícit que l’educació superior inclou tant els graus universitaris com els cicles formatius de grau superior. La llarga trajectòria de Joviat com a centre d’FP superior i la seva experiència positiva de col·laboració amb el Campus Manresa de la UVic-UCC en la impartició d’aquests tipus d’estudis, avalen aquesta signatura”.

Una col·laboració que ja ve de lluny

I és que la iniciativa consolida i estreny la relació prèvia que Joviat ja tenia amb la UVic-UCC. Així, des del 2018, imparteix de forma conjunta el CFGS d’Administració i Finances amb el Campus Professional UManresa, l’alumnat del qual pot accedir al grau en ADE dels campus UVic i UManresa amb el reconeixement de 60 crèdits, la qual cosa permet obtenir la titulació de grau en 3 anys. D’altra banda, té un acord de col·laboració amb el campus UVic per tal que els estudiants dels CFGS de Desenvolupament d’Aplicacions Multiplataforma, perfil videojocs i oci digital comparteixin algunes activitats amb els del grau en Multimèdia, Aplicacions i Videojocs que imparteix la Facultat de Ciències i Tecnologia. Les dues institucions també col·laboren en l’àmbit de la formació professional contínua, en l’organització i acreditació de cursos sobre tècniques d’ecografia per a personal sanitari o de sommelier per al de la restauració.

Aquest marc de col·laboració anterior és el motiu pel qual Joviat ha estat un dels primers centres a formalitzar l’acord estable de vinculació amb la UVic-UCC. Amb la signatura del conveni, es consolida aquesta relació prèvia i es posen les bases per aprofundir-hi. Les dues institucions ja han identificat àmbits de coneixement comú que poden oferir nous espais de col·laboració no explorats fins ara com les Ciències de la Salut, la Nutrició o les Ciències de l’Activitat Física i l’Esport.

La UVic-UCC ja fa temps que treballa per fer més permeable la relació entre els diferents tipus d’educació superior, en línia amb el que preveurà la nova legislació i que és habitual a molts altres països. El 2015 va incorporar una oferta d’estudis de formació professional superior, complementària de la de graus universitaris i, amb posterioritat, també s’ha iniciat una estratègia d’apropament a centres que imparteixen formació professional superior amb l’objectiu de prestigiar aquests estudis i de compartir metodologies, recursos i coneixement.

El projecte de llei orgànica d’ordenació i integració de la formació professional, que actualment es troba en fase de tramitació a les Corts Generals, potenciarà que les universitats col·laborin amb els centres que imparteixen cicles formatius de grau superior per impulsar projectes conjunts en benefici de la millora de tota l’oferta formativa superior i de la seva adequació a les necessitats de la societat.

A Joviat comptem amb uns 500 estudiants en un total de 10 CFGS en les especialitats de Sanitat, Informàtica i Comunicacions, Administració i Gestió, Activitats Físiques i Esportives, Hoteleria i Turisme i Agrària. Per la seva part, més de 9.000 persones cursen estudis oficials a la UVic-UCC, integrats per 39 graus universitaris, 12 màsters universitaris i 7 cicles formatius de grau superior.

Comparteix l’article: