Primera matinal de creació de l’sPATIa. Estacions exteriors d’aprenentatge

El dissabte al matí vam fer la primera matinal de transformació d’espais exteriors. Sabíem que el projecte sPATIa – espais i oportunitats) era una aposta atrevida però tots plegats estàvem molt il·lusionats i convençuts que valdria molt la pena i el resultat seria molt motivador per als infants. La idea d’aquesta matinal era sumar la feina de les famílies, els infants i l’escola per co-crear i transformar els espais exteriors i convertir-los en espais rics en oportunitats, rics en llenguatges i coherents amb els espais interiors. Uns espais que oferissin als infants oportunitats per relacionar-se, per descobrir, per conèixer i reconèixer, per explorar, per imaginar, per construir, per crear, per investigar, per pensar, per expressar, per compartir, per dialogar, per moure’s, per sentir, per divertir-se, per gaudir, per valorar, per DESPERTAR I CONNECTAR… Uns espais rics en OPORTUNITATS PER APRENDRE!

La matinal pròpiament dita va començar a les 9.30 del matí, tot i que moltes persones ja eren a l’escola des de les 8.45 perquè quan arribessin les primeres famílies ho trobessin tot a punt. De fet, des del dimecres el fuster, el Vasile i el jardiner ja havien començat a muntar algunes de les estructures més grans, havien portat bobines, muntat jardineres…

En aquesta primera matinal es van construir les següents estacions d’aprenentatge:

1.L’estació del joc simbòlic: el dissabte, les famílies la van “batejar” amb el nom de “el poblat”. Té tres casetes; una d’elles és una cabaneta alta amb una politja i una xarxa per grimpar. L’altra és una cabaneta baixa amb un banc, i la darrera és la caseta que ja teníem. En aquesta zona també hi ha una taula feta amb troncs, una taula auxiliar i la cuina. Les cabanes són plenes de flors i el terra és cobert d’escorça, troncs i arbusts. I també hi ha dues bobines grans.

 

2.L’estació de la imaginació:les famílies, de moment, van crear dos escenaris de joc: el món salvatge damunt d’una bobina, i “la nostra casa” dins de la taula d’experimentació. Ho van fer amb el material de rebuig que hem estat recollint aquestes últimes setmanes. I al terra d’aquesta estació…la ciutat: les famílies i els infants van polir dues llesques de troncs i van classificar els materials. També es va fer el taller “deixa una empremta”, en el que infants i famílies varen decorar cases, edificis i una carretera. A més, algunes mares i àvies van cosir bossetes per guardar tots els materials d’aquesta estació.

3.L’estació de panells musicals:en un dels panells hi ha dues escales musicals fetes amb boomwhackers (uns tubs de plàstics que sonen amb les notes de l’escala musical de doM) i de moment, una altra escala musical feta de campanes afinades. En un altre panell hi ha les paelles. I al costat de tots els instruments hi ha unes baquetes lligades. Més endavant,en el tercer panell, hi afegirem uns jocs de claus angleses, timbres,…

4.L’estació de l’atelier: vàrem vernissar dues bobines i també van pintar dues pissarres en el mur que ja teníem. Serà un lloc on expressar-nos i crear.

5.Estació de les arts escèniques: vàrem fer un entarimat provisional i el vàrem vestir amb una tela vermella. També el vam vernissar. Aquest espai necessitarà més temps de feina, però resultarà sent un lloc on expressar-nos i agafar confiança en nosaltres mateixos.

Una mica abans de la una del migdia va tancar la trobada el director de l’escola, el Jordi Vilaseca, dient unes paraules d’agraïment, i l’equip de mestres va repartir uns papers amb l’explicació del projecte amb una part de retorn per demanar a les famílies com s’havien sentit i quines idees volien que es tinguessin en compte per fer les millores i previsions que calgui de cara a la segona matinal del dia 18 d’abril.

Des de l’escola volem donar les gràcies a totes les famílies i infants que vàreu venir a col·laborar en aquest gran projecte; en especial a les famílies connectores i les de l’AFA. També a l’equip d’espais de Parvulari, la Clara Puigventós -mare i pedagoga- i  la Marta Castellano -mare i arquitecta-), al Vasile i el Jordi Galí (membres de l’equip de manteniment), al Toni Mayor (fuster), al Jordi Lladó (pare i jardiner), al Roger Santasusana (pare, per les bobines), al Jordi Pich (pare que va portar el seu camió per fer el transport de materials), als alumnes de cicles i la seva professora Alba Punset, al personal de la cafeteria i de neteja, als infants i a l’equip de mestres de l’equip del Pis de Baix, a la Gemma Guerra (directora dels ensenyaments obligatoris), al Jordi Vilaseca (director general de l’escola) i en general a l’equip directiu de l’escola per creure en aquest projecte.

Per acabar, voldríem demanar la vostra col·laboració perquè expliqueu als infants dels més petits de la llar als més grans d’ESO que aquests nous espais són espais de temps i benestar que, gràcies als infants i adults que l’habiten amb vitalitat, caliu i joc es convertiran en autèntiques llars. Necessitem que els alumnes més grans col·laborin amb els més petits i tinguin molta cura d’aquests nous espais. Moltes gràcies!