En aquesta entrada al blog us volem fer dues propostes i les dues són en anglès:
La primera, és mirar el vídeo d’un conte que ha inventat la Laia sobre un ganivet que estava trist perquè se li havia espatllat la serreta i tenia por que la gent que vivia en aquella casa el llencessin a la brossa perquè ja no servia. Es titula “helping a friend” i és una història que parla del valor de l’amistat, ja que acaba amb un final feliç en el que la cullera i la forquilla -que són els seus amics- aconsegueixin que el ganivet s’adoni de que si no li funciona gaire bé la serreta no passa res, perquè sense ella pot fer coses tan o més útils, com ara untar una llesca de pa amb crema de xocolata! I tot això, el vídeo ho explica fent servir la màgica tècnica de l’stop-motion. Estem segurs que serà una proposta llaminera pels petits!
En la segona proposta us convidem a que els infants intentin esbrinar quina és la cançó que toca la Núria de “Music in English”. En aquest cas, no fa servir un instrument dels habituals, com ara el teclat, la guitarra o la flauta travessera, sinó un instrument que ha creat a casa seva aquesta setmana. N’hi ha una bona colla, els podeu ajudar!
Us convidem a que intenteu fer el mateix instrument a casa; segur que tots els infants un dia o altre mentre menjaven han provat què passa quan toquem un vas ple d’aigua amb un dels coberts. Doncs ara els ajudarem a entendre una mica per què senten un so diferents cada vegada.
Per fer una escala musical com aquesta necessitareu 8 gots llargs de vidre o ampolles buides i aigua. Omplirem una gerra d’aigua i posarem els vasos en fila. Anirem posant l’aigua en els diferents vasos i escoltant quin so produeixen quan els toquem amb un cobert. Si anem fent proves amb la quantitat d’aigua que aboquem a cada recipient, s’adonaran que depenent del volum d’aigua el so és més greu o més agut. Per ordenar-los, necessitaran ajuda dels grans, per suposat. Per saber l’afinació de cada nota podeu intentar “copiar” els sons d’un piano, d’unes campanes afinades, fer servir un diapasó, buscar una escala de do a internet…
Si això us sembla massa difícil, també podeu seguir els consells d’aquest vídeo, on tota la informació està més acotada:
Un cop hagueu creat la vostra pròpia escala musical, us animem a enganxar els mateixos colors que ha fet servir la Núria sobre cada nota, ja que són els mateixos de les campanes afinades que fem servir a l’escola.
El següent pas és que, segons l’edat, intentin tocar les melodies que els proposem en les següents “partitures” que us podeu descarregar. Si encara els costa, sempre poden jugar “al seu aire” amb els sons. Quan ja hagin practicat força poden posar a prova el vostre sentit de l’oïda..
Si us agrada la idea, mica en mica podem anar penjant més cançons! Esperem les vostres aportacions!