Music in English a EI5: the trumpet

Ja que estem a casa confinats, hem pensat que seria una bona idea fer-vos arribar l’explicació del que hem estat fent a l’aula de Music in English les darreres setmanes i també alguns enregistraments (els que vam tenir temps de fer) on es vegin els dracs portant les propostes a la realitat. També serà una manera de que pugueu tornar a veure els vostres amics i amigues, oi? Ah, i potser que proveu de fer els balls i cantar les cançons amb l’ajuda de la família! Alerta que n’hi ha alguna de nova:

Els dracs vàrem començar el trimestre recordant com és la guitarra ( és feta de fusta, té sis cordes, un forat al mig…) i quin és el seu so:

I vàrem aprendre el ball del “Hockey Pockey”. Segur que us sona perquè és el mateix que el buggie buggie. Ballant-lo, a més de passar una bona estona, repassem les parts del cos i treballem la lateralitat del cos:

 

Quan érem gegants ja vam aprendre com era la trompeta. Però mai en sabem prou, oi? Ara hem sabut que és un instrument de vent-metall, i que té tres pistons (en anglès, piston valves). Bufant per l’embocadura i prement aquests 3 pistons aconseguim tocar totes les notes de l’escala musical.

Abans de tornar a endinsar-nos en el món de la trompeta i el seu so, hem començat a practicar ritmes. Els piquem en grups de 4 pulsacions i hi ha negres, corxeres i silencis de negra. De vegades, fins i tot, els fem servir com a obstinats per acompanyar peces musicals.

Voleu practicar la lectura de ritmes aquí? Recordeu que dues corxeres van “igual de ràpid” que una negra.  I que quan fem un silenci podem “pensar” la negra perquè dura igual. I si encara no us surt gaire bé, no patiu gens ni mica; tot just hem començat a practicar!

 

 

https://aprendomusica.com/const2/09negraysilencio/negraysilencio.html

https://aprendomusica.com/const2/04dictadoRitmico/04dictadoritmico.html

https://aprendomusica.com/swf/dictadoRitmico1.html

En aquesta activitat, escoltem peces més lentes o més ràpides…però sempre fem el mateix. Quan la música s’atura ens afanyem a posar el cercle de goma-eva al terra i pujar-hi a sobre de peus. Això ens va molt bé per treballar l’escolta però també l’equilibri:

També hem descobert una música jamaicana que ens encanta. La Núria ens ha proposat un ball, però de vegades només cal sentir la música i deixar anar el cos, que ja sap què ha de fer. Només cal que ens mireu les cares, que parlen per si soles:

 

Hem après aquesta cançó, i deixant anar la nostra creativitat, ens n’hem inventat noves estrofes amb altres instruments:

I ara que fa poc que hem entrat a la primavera, us volem proposar que aneu escoltant aquesta cançó que parla d’aquesta estació de l’any i dels elements que arriben amb ella. A l’escola encara no l’hem escoltat, o sigui que hi haureu de posar moltes ganes!

I podeu fer el mateix amb aquesta que parla dels ous de Pasqua que hi ha a dins d’una cistella:

Hem après un ball al so de les trompetes d’un fragment d’Aïda. Mentre una rotllana camina en una direcció, l’altra camina en la direcció oposada, sempre intentant seguir la pulsació.

Amb la mateixa melodia hem après els noms d’uns quants instruments de vent-metall i a reconèixe’ls visualment: trumpet, french horn, trombone, tuba, saxophone…

També hem fet un ball en parelles en el que simulàvem estar en una festa (introductions theme and varitations in FaM). Primer hem practicat una mica com obrir i tancar els peus d’una manera una mica delicada i després hem ballat un “vals”:

Hem situat Mèxic al mapa i la Núria ens ha explicat qui són els “mariachis” i quins instruments toquen. Ho hem aprofitat per aprendre a ballar la nostra versió de “la raspa”. Com que no  vam tenir temps d’enregistrar-nos, us poso un vídeo del curs passat, perquè els pugueu copiar des de casa:

Amb la melodia de la cançó “I’m happy” de Pharrel Williams ens posàvem tots al voltant del paracaigudes de colors. Caminàvem tots en la mateixa direcció i quan deia “I’m happy” apujàvem el paracaigudes i ens posàvem a sota. Ens ha servit per fer un treball d’atenció auditiva; tots volíem estar al cas de quan sentíem la frase!

I per acabar, ens hem relaxat amb la música de Schuman  Shlummerlied op 124 no 16, i ens fèiem massatges amb pilotes de tennis. Ho podeu provar a casa!

Publicat dins de

SUBSCRIU-TE

Deixa la teva adreça de correu i cada vegada que fem un apunt t’avisarem
Loading