Music in English a EI5: the guitar and the trumpet

L’ instrument que hem començat a conèixer i que ens ha servit d’excusa treballar audicions, per portar la pulsació tocant instruments de percussió, cantar cançons i aprendre petites danses… ha estat la guitarra. Hem conegut com és i com sona perquè en tenim una a l’aula de Music. La Núria i la Marta ens han explicat que les guitarres estan fetes de fusta, tenen 6 cordes i un forat rodó a la caixa de ressonància perquè pugui sortir el so que fan les cordes al vibrar. També hem vist com s’afinen les cordes amb les clavilles. I hem escoltat algunes audicions on sonava aquest instrument. Una d’elles és la dansa número 4 de Granados. L’hem acompanyat tocant el carilló.

I en aquesta que us deixem tot seguit apareix en Francisco Tàrrega tocant “Rosita polka”:

Quan érem gegants ja vam aprendre com era la trompeta. Però mai en sabem prou, oi? Ara hem sabut que és un instrument de vent-metall, i que té tres pistons (en anglès, piston valves). Bufant per l’embocadura i prement aquests 3 pistons aconseguim tocar totes les notes de l’escala musical.

Hem après un ball al so de les trompetes d’un fragment d’Aïda. Mentre una rotllana camina en una direcció, l’altra camina en la direcció oposada, sempre intentant seguir la pulsació. Amb la mateixa melodia hem descobert els noms d’uns quants instruments de vent-metall i a reconèixe’ls visualment: trumpet, french horn, trombone, tuba, saxophone…

També hem fet un ball en parelles en el que simulàvem estar en una festa (introductions theme and varitations in FaM). Abans, però, hem practicat una mica com obrir i tancar els peus d’una manera una mica delicada.

A més, hem començat a practicar ritmes. Els piquem en grups de 4 pulsacions i hi ha negres, corxeres i silencis de negra. De vegades, fins i tot, els fem servir com a obstinats per acompanyar peces musicals. Recordeu que dues corxeres van “igual de ràpid” que una negra.  I que quan fem un silenci podem “pensar” la negra perquè dura igual.

En una activitat de moviment, escoltem peces més lentes o més ràpides…però sempre fem el mateix. Quan la música s’atura ens afanyem a posar un cercle de goma-eva al terra i pujar-hi a sobre de peus. Això ens va molt bé per treballar l’escolta però també l’equilibri. I el concepte de ràpid i lent també l’hem treballat amb l’audició: “la marxa dels nans”, d’Edward Grieg. Grieg va ser un compositor noruec (1843-1907) gran virtuós del piano. Una de les seves obres va ser la “marxa dels nans” on, d’una manera descriptiva, hi reflectia la història de la Blancaneus i els set nans; és a dir, “The Snow White and the seven dwarfs”. Hem representat aquesta audició: els nens fèiem de nans i les nenes de Blancaneus i a l’inrevés. I hem treballat el ràpid i el lent (fast and slow): els nans anaven movent-se ràpidament i de puntetes per la sala en sentir la música més ràpida, i anaven a fer companyia a les “Blancaneus” quan la música lenta ens avisava que ja estaven dormint…

També hem descobert una música jamaicana que ens encanta. La Núria i la Marta ens han proposat un ball, però de vegades només cal sentir la música i deixar anar el cos, que ja sap què ha de fer.

Amb la melodia de la cançó “I’m happy” de Pharrel Williams ens posàvem tots al voltant del paracaigudes de colors. Caminàvem tots en la mateixa direcció i quan deia “I’m happy” apujàvem el paracaigudes i ens posàvem a sota. Ens ha servit per fer un treball d’atenció auditiva; tots volíem estar al cas de quan sentíem la frase!

A finals del primer trimestre ja ballàvem el hockey pokey però encara no us en havíem ensenyat cap vídeo:

Hem après la cançó “John Brown was a little indian”. L’hem enregistrat amb els nens i nenes d’EI5B.

 

I també aquesta cançó que parla d’instruments musicals:

I a més, hem repassat la cançó sobre ous de Pasqua “How many eggs in the easter basket?”

Una activitat de relaxació consistia en caminar amb molt de respecte per l’aula imaginant que estàvem al mig del bosc mentre sonava la sonata per a piano n11 in A K 331.   La mestra tocava una campana molt de tant en tant I ens havíem d’ajupir a collir una pinya:

Publicat dins de

SUBSCRIU-TE

Deixa la teva adreça de correu i cada vegada que fem un apunt t’avisarem
Loading