La primera cançó que vàrem aprendre aquest 3r trimestre els elefants d’EI3 va ser aquesta d’una aranya que ens va bé per discernir els conceptes de ràpid i lent:
També hem après la cançó la primera estrofa de “I hear thunder”. Amb instruments com ara el pal de pluja, els cascavells, el tub de trons o l’”ocean drum” hem fet petites instrumentacions d’una tempesta.
Per altra banda, aquest trimestre els nens i nenes d’EI3, continuant amb la temàtica dels elefants, també hem escoltat l’audició de Henry Mancini “The baby elephant walks”. Segur que coneixeu aquest compositor perquè va ser el creador de la banda sonora de “la Pantera Rosa”. Hem ballat al so de la música, sent conscients de la seva estructura, amb elements que es van repetint seguint una història. L’elefant està quiet a la selva i comença a remenar la cua tot movent les orelles-camina-s’atura a beure aigua-camina- fa un badall perquè està molt cansat-dorm una estoneta-a poc a poc es desperta i es va aixecant-camina-arriba a casa i tanca la porta.
Amb la música del Patatuf hem picat la pulsació amb instruments de percussió. Ho podeu provar amb els que tingueu per casa. Alerta que va força ràpid!
Amb aquesta melodia de “the muffats”, hem après a distingir el so del piano i del violí. Piquem tots de mans seguint la pulsació I quan sentim el violí fem com si l’estéssim tocant, i quan sentim el piano simulem tocar el piano:
L’últim instrument que hem començat a conèixer aquest curs ha estat la guitarra. Hem après que està feta de fusta, que té sis cordes, i que sona gràcies al forat rodó que té, el qual deixa sortir el so de les cordes quan vibren. També hem après a reconèixer el seu so.
De vegades els guitarristes pincen les cordes d’una en una, i altres les toquen totes juntes fent acords.
Aquesta peça, la Pepita Polka, l’acompanyem amb els ous sonors i els cascavells. La mestra fa de directora:
Amb l’ajuda de la guitarra, hem après la cançó ” John Brown was a little indian”. Amb ella hem treballat els números en anglès. De ben segur que en coneixeu la versió catalana (“John Brown era un petit indi”). I la mateixa cançó però amb la melodia tocada per un acordió, ens serveix per aprendre a portar la pulsació amb els peus. Primer més lentament i després més ràpid. Sembla fàcil però ens costa una mica…
Som els diferents animals del zoo i, per tant, caminem com ells (girafes, elefants I micos) al so de la següent melodia. Com camina l’elefant? Com estira les cames la girafa?…
Amb la Simfonia de les joguines, acompanyem la melodia amb els claves i els cascavells, i amb la veu fem el cucut.
Amb aquesta altra peça fem una activitat molt divertida! Ens ve a veure un follet tot preocupats I ens diu que té un problema, que ha perdut la seva vaca; I ens demana si podem ajudar-lo a buscar-la. Prèviament hem amagat un titella d’una vaca per la sala. Quan la trobem, ella fa el so I nosaltres la tibem I la tibem fins que la tornem al seu propietari.
Per relaxar-nos, tenim diferents opcions. De vegades ho hem fet amb aquesta melodia d’Isaac Stern. Hi havia un ocell gran que estava molt sol I volant volant, buscava un company per tenir un amic. Tot volant, va trobar un ocell petit I tots dos van volar fins que van trobar un niu. Mentre sona la música, la Núria i la Marta fan voleiar 2 plomes de diferents colors que representen el moviment de les ales dels ocells.
També utilitzem l’activitat del ball de les petxines en la què movem una tela gegant al so de les ones:
I finalment, les mestres també ens posen la versió orquestrada de “to a wild rose”. Ens trobem un petit tros de tela al mig de la classe que amaga alguna cosa. Mentre sona la música, les mestres sembla que busquin quelcom. Finalment ho troben i ho fan servir. I sorpresa! Apareixen unes bombolles màgiques que ens deixen embadalits.