Filosofia al Parvulari. Tot pensant…

Com ja sabeu, el dia de la reunió amb les famílies, les mestres dels diferents cursos de Parvulari van proposar a les mares i pares diferents dinàmiques. Les d’EI4 i EI5, eren activitats que fem al llarg del curs amb els nens i nenes quan fem filosofia amb la nostra amiga “Pepa”:

A EI4 les mestres van portar una capseta amb un petit objecte a dins. Els assistents a la reunió havien de fer preguntes per tal descobrir quin era l’objecte escollit per la mestra, i aquesta només podia respondre a aquestes preguntes amb un sí o un no. Per esbrinar-lo s’havia de fer un procés de recerca, en aquest cas col·lectiu. Un cop s’endevinava l’objecte, se li preguntava a la persona que ho havia fet com havia arribat a la conclusió, i quines eren les preguntes que l’havien portat a descobrir-ho. Per tant, es treballaven les habilitats d’observació, formulació d’hipòtesis, cerca d’alternatives…

L’activitat d’EI5, en canvi, consistia en què la mestra donava un full de paper amb dues línies paral·leles de color negre a cada persona que hi havia a l’aula i els demanava que completessin el dibuix.  Del que es tractava és de veure com a partir d’alguns traços insinuats es podien crear molts dibuixos. Potser cada persona veia només una alternativa, però entre tots eren capaços d’imaginar-ne moltes: van sortir des de carreteres, cases i  llapis fins a cotxes, cases i pentagrames.

Després les mestres van voler repetir l’activitat, aquest cop amb els fills i filles de les persones que l’havien fet durant la reunió. Tenien curiositat per saber si trobarien similituds entre les formes de resoldre el problema plantejat de pares i fills. En més d’un cas, pare i fill van fer el mateix dibuix: unes xanques, una casa…  Us ho imaginàveu, que passaria?

Amb aquesta activitat, les mestres pretenien, a més de trencar el gel amb les famílies a principis de curs, explicar el perquè de la filosofia en edats tan primerenques: és una eina per ensenyar als petits a pensar de forma crítica, a reflexionar sobre la vida i a participar activament en el món democràtic.

Aquests són els resultats gràfics de cada grup-classe:

EI5A

1718-Parvulari-filosofiaei5a

EI5B1718-Parvulari-filosofiaei5b

EI5C1718-Parvulari-filosofiaei5c

Si voleu saber més coses sobre el mètode que es treballa amb la filosofia 3-18, podeu clicar sobre el següent enllaç :

Grup Iref

 

 

Publicat dins de

SUBSCRIU-TE

Deixa la teva adreça de correu i cada vegada que fem un apunt t’avisarem
Loading