Cor Gran ens porta la música d’Àfrica

Com ja sabeu, la primera parada en el viatge de Cor Gran ha estat a l’Àfrica. Allà ha visitat països extraordinaris: Marroc, Algèria, Egipte, Guinea i Nigèria.

Gràcies a Cor Gran, a Music hem conegut diferents instruments típics africans: hem pogut observar in situ i sentir el so d’un djembé i d’un balafon provinents de Burkina Faso. La Núria ens ha ensenyat com es toquen, però ens ha assegurat que qui millor els toca són els artistes africans. Aquests dos nois toquen el djembé. Quina marxa que porten oi?Us heu fixat en la roba que porten?

I aquest balafon és molt més gran que el que tenim a la classe, però també té unes petites carabasses a sota que li fan de caixa de ressonància. S’assembla als nostres xil·lòfons, però aquest està fet de fusta, i té una sonoritat molt especial…

Altres instruments no els teníem a mà però els hem pogut conèixer via internet.

Per exemple, els bongos…

o la kalimba…

I un munt d’altres instruments que no acabaríem mai… Aquí hi ha una selecció dels 10 més coneguts:

D’Àfrica també n’hem volgut conèixer cançons. Aquesta prové de Costa d’Ivori. L’hem cantat una mica més ràpid que la que sona aquí mentre la Núria ens acompanyava amb el djembé:

I també hem cantat aquesta cançó. Us sona molt oi? És clar, surt a la pel·lícula “El Rey León”. El que segurament no sabeu és que la va compondre un zulú sud-africà anomenat Solomon Ntsele i la va titular Mbube (lleó en zulú). Ell era un home amb una veu molt aguda i un falset vibrant que es guanyava la vida cantant a casaments a canvi de menjar i beure. En una ocasió la va poder enregistrar en un estudi de Johannesburg. Però ell no va guanyar mai cap cèntim. Al cap d’uns anys, un cop ell ja havia mort, Pete Seeger la va enregistrar amb el títol “Wimoweh”. I finalment, l’any 1994 la cançó va ser inclosa en la pel·lícula de Disney que tots coneixem i va tenir molt d’èxit. Curiós oi? Nosaltres cantem només la tornada:

Ei, però no ens enganyem: el que més bé fan els africans és ballar. Es mouen com ningú. A les sessions de Music hem posat aquest vídeo i hem intentat ballar tan bé com ells. Ens resultava força difícil! Això sí, d’animats n’estàvem molt. Aquí veureu els dracs blaus:

I com a tots els països, a l’Àfrica també hi ha cançons de bressol. I ben boniques! Aquesta es diu “Thula Baba” i és originària de sud-Àfrica. Nosaltres l’hem acompanyat amb els ous sonors i les maraques. La lletra d’aquesta cançó diu alguna cosa així com:

 “Tranquil fill meu, tranquil nen meu, calla, que el pare serà a casa quan surti el sol. Una estrella el condueix a casa. L’estrella il·lumina el camí de tornada. Les pedres i els turons són les mateixes, amor meu, però la meva vida ha canviat. Sí, la meva vida ha canviat. Els nens creixen però tu no ho saps amor meu. Els nens creixen però tu no els has vist créixer”.

En aquest vídeo la ballen els nens i nenes d’EI3B:

Publicat dins de

SUBSCRIU-TE

Deixa la teva adreça de correu i cada vegada que fem un apunt t’avisarem
Loading