Aquestes que us explicarem a continuació són les últimes visites que hem tingut al Pis de Baix. Són de famílies originàries de diferents comunitats autònomes d’Espanya:
El dijous dia 12 d’abril va venir la mare de l’Unai d’EI4C a explicar-nos coses sobre Bilbao i el País Basc. Vàrem veure on està situada aquesta comunitat autònoma dins del mapa d’Espanya i ens va ensenyar imatges de la roba típica (els pantalons, faldilles, mocadors, la “tapela”, sabates…). També vam veure quina és la bandera d’Euskadi (la ikurriña) i quins són els seus colors. Vam aprendre alguns noms dels nens i nenes de la classe en basc (IZENAK: MARIA-MIREN; POL- PAUL; JAN-JON; MARTÍ-MATTIN; ANTHONY-ANDONI; AINA-ANE) i també vam aprendre alguns números (ZENBAKIAK: 1 : BAT, 2 : BI, 3 : HIRU, 4 : LAN, 5 : BOST, 6 : SEI ,7 : ZASPI… Ah! I per si volem anar-hi, també unes quantes paraules que ens poden ser molt útils: hola es diu KAIXO, adéu AGUR, bon dia EGUNON, felicitats ZORIONAK i gràcies ESKERRIK ASKO. Ens va explicar la figura del Olentzero, que és qui porta els regals de reis al País basc, i ens va mostrar els esports típics : pilota basca, “pelotamano”, … També hi va haver lloc per a la visualització de vídeos amb els balls típics, per un taller de cuina (vam fer brotxetes) i per escoltar música típica. La més escoltada i ballada va ser Maite Zaitut. (T’estimo molt)
El dijous 26 d’abril al matí va venir l’avi de l’Hugo i la Cloe, també d’EI4C, acompanyat de la mare dels bessons. A través d’un prezi ens va explicar on està situada Granada, i ens va parlar del seu clima i el menjar tradicional (tapes). També ens va mostrar imatges de la ciutat, de Sierra Nevada,… Vam poder fer un petit taller de cuina, cuinant les nostres pròpies tapes de pa amb truita de patates, xoriç, formatge i pernil dolç. I finalment ens va convidar a escoltar música típica de Granada.
L’avi de la Martina d’EI5A ens va venir a explicar Andalusia, que és la comunitat autònoma on va néixer i va viure quan era petit. Aprofitant que parlàvem d’aquesta regió, el dimarts 22 de maig, el pare del Toni d’EI5B va venir a la classe per explicar Sevilla i ens va mostrar i explicar els seus monuments, costums i folklore. A cada infant li va portar dibuixos amb imatges molt típiques de Sevilla per pintar; per acabar, ens va portar un berenar amb productes típics com: “rosquillas de pan”, “salchichón” i “tortas de aceite”.
També vàrem tenir una visita des de les Illes Balears: l’avi de la Lia d’EI4C va venir el dimecres 11 d’abril a la tarda per parlar-nos sobre Menorca. La va situar en el mapa i va explicar que és una illa i que, per tant, només s’hi pot anar amb avió o vaixell perquè està envoltada d’aigua. Ens va explicar que ell havia viscut allà, però que feia molts anys havia vingut a viure al Bages. Ens va estar explicant coses sobre l’illa i el seu clima. Ell sap quin és el primer lloc on surt el sol al matí i el punt concret de l’illa des d’on es pot veure. Ens va passar un vídeo on s’explicava la Llegenda del Xeroi (un pirata) i un altre on es veien les festes típiques amb cavalls. També ens va deixar escoltar la música típica menorquina i ens va explicar quins són el menjar i la beguda típics menorquins: el formatge, les ensaïmades i la sobrassada i el Gin Xoriguer.
Finalment, ahir va venir el pare de la Laia Vera d’EI5B. Ell ens volia explicar coses sobre Manresa; i quina millor manera de fer-ho que sortir a caminar per la ciutat. Ens va portar a veure les antigues muralles, concretament un trosset de la plaça Europa. Ens va explicar que fa molts anys, aquesta muralla servia per protegir la ciutat dels enemics. També ens va portar a la torre a dalt de tot de la torre Sobrerroca. Allà ens va explicar com era la porta de Manresa i per què servia la torre. Vam fer parada al Pou de la Gallina i ens hi va explicar el miracle de Sant Ignasi de Loiola. Finalment vam arribar a la Seu i allà ens va proposar un joc: ens vam convertir en investigadors. Amb paper i llapis vàrem intentar descobrir els símbols gravats a les pedres de la façana. Vam descobrir corones, fletxes, sabates, ampolles… i ens va explicar que era la gent que donava els diners per pagar aquestes pedres i a canvi es marcaven les pedres amb el seu símbol. També ens vàrem fixar en les gàrgoles. A partir d’ara, quan passegem pel centre, tindrem molta més informació del que anem veient!