Durant aquestes últimes setmanes al Parvulari hem tingut quatre visites de famílies diferents que ens han vingut a parlar de Romania. El dilluns dia 12 de març a la tarda els pares del Darius van visitar la classe d’EI5A per explicar-nos coses del seu país. Ens van projectar diferents vídeos, ens van ensenyar els vestits típics i ens van oferir tastar dolços, embotits i suc de raïm. Aquest país tan verd i ple de castells ens va encantar!
Les mares del Sergi i el Jan d’EI4B van venir dilluns dia 9 d’abril i també ens van explicar coses de Romania. La Clàudia i la Silvia Natalia ens van dir que allà són ortodoxos i que la setmana passada era la seva setmana santa. Per setmana santa, ells pinten ous. I això és el que ens van ensenyar a fer a la classe: amb aigua calenta i colorant de diferents colors els vam pintar, i un cop sec els nens i nenes vam enganxar “enganxines”. A Romania, un cop els ous estan decorats es juga a un joc: per parelles, xoquen i l’ou que no es trenca és el guanyador. També va portar un vestit típic de Romania. Se’l van posar el Jan i la seva germana, la Júlia.
Els pares del Daniel d’EI3B van venir el dimecres 11 d’abril. El pare, el Ciprian, també va néixer a Romania. Ens va ensenyar un vídeo on surten imatges dels paisatges, la flora i la fauna del seu país i també dels monuments més significatius (ens va ensenyar el castell del Dràcula, sense dir-nos-en el nom perquè no ens espantéssim!). El Daniel va ajudar al seu pare a dir-nos els números de l’1 al 10 en romanès, el Daniel en sap molt! El Ciprian i el Daniel parlen aquest idioma entre ells. Després ens va explicar que al seu país és típic pintar ous durs amb colors i regalar-los per Pasqua i ens van portar ous de suro blanc per tal que els decoréssim nosaltres a la classe amb retoladors per tenir un record. També ens va convidar a berenar uns pastissos típics, un amb xocolata i laltre amb panses, molt semblant a la nostra coca de iogurt (pa de pessic). I per acabar la festa tots junts vam ballar una cançó que li agrada molt al Daniel i no sabíem que era de Romania, “Eram Sam Sam”.
A EI4C va venir la mare de la Greta a parlar sobre Lituània. Primer ens va proposar pujar a un avió, ens vam cordar el cinturó i vàrem viatjar per sobre el país. Que bonic, tot el que vèiem! Llacs, rius, casetes de fusta, dunes… i gairebé tot era de color verd!! Després ens va ensenyar la bandera del país. Sabeu de quins colors és? Verd (zalias), vermell (raudonas) i groc (geltonas). Ens va agradar tant aprendre aquests colors en lituà que li vam demanar a la mare de la Greta, l’Skaiste, que ens pintés a la cara o les mans la bandera. També ens va explicar un parell de contes en lituà (Dantuku fejos puota) i tot i que no ho enteníem, era divertit sentir-la com ens l’explicava. I com a cloenda, ens va portat berenar; era un berenar molt especial, Blynas, (una mena de crep acompanyada de melmelada de fruites del bosc, préssec i maduixa). Eren tan bones que no en van quedar ni les engrunes!
El dijous 15 de març la mare del Sebastián va venir a la classe d’EI5C a explicar moltes coses de Polònia, totes elles molt interessants. Ens va convidar a menjar unes pastes boníssimes!! Sabeu que estaven fetes amb llavors de roselles? Ens van agradar molt! També ens va oferir un petit concert amb el teclat que tenim a l’aula de Musi-cos, va tocar petits fragments de peces dels compositors (Chopin, Bach i d’altres)… Ens va ensenyar fotos molt boniques de llocs de Polònia com la seva capital, Varsòvia, que és molt gran i d’altres raconets preciosos on les muntanyes estaven ben nevades. Sabeu que a l’estiu no es poden banyar al mar? Allà hi fa molt vent i l’aigua és molt freda. Ens va explicar que l’Oceà Bàltic és gelat…. També ens va ensenyar unes sabatilles de quan ella aprenia ballet. La punta de les sabates per dintre eren de guix, però hi havia una goma perquè no li fessin mal les puntes dels peus.
També a EI5C el dimarts 20 de març ens va venir a visitar la mare de l’Ada. Ens va explicar que ella va néixer i viure molts anys a Rússia. Diu que allà hi fa molt fred. Per ells l’estiu és gairebé com el nostre hivern; quan hi fa més fred arriben a estar a 35 graus sota zero i quan fa bon temps estan a dos o tres graus sobre zero, brrrrrrr!!! Quin fred!!! Ens va portar una manteta i uns mitjons de llana, ens va dir que per viure allà s’han d’abrigar moltíssim. També ens va portar uns gorros típics d’hivern de pell per fora i d’ovelleta per dins i amb orelleres per tapar-se ben fort! Ens va regalar unes galetes que es diuen «Manhomka» i les vàrem trobar boníssimes, són rodones i petitones amb un forat al mig. A més, ens va explicar que tenen un tren amb el que pots anar d’una punta de Rússia a l’altra; triga una setmana a arribar. En aquest tren hi pots menjar i dormir, i des de dins veus tota la neu de les muntanyes… Ens va encantar!!!
Per últim, el dimarts dia 20 de març varen venir els pares i el germanet de l’Oscar d’EI4C per explicar-nos coses de Dinamarca. Primer vàrem veure’n la bandera (vermella i blanca), i aprofitant que tenim el mapa del món penjat a classe varen situar-la. Vàrem veure que està situada més al nord i per tant és un lloc on fa molt més fred que a Manresa. Sabeu que hi ha molts contes tradicionals que van ser escrits per danesos ( l’«aneguet lleig», «la Sireneta»; «el vestit nou de l’emperador»; «la princesa i el pèsol»; «el soldadet de plom» i «la ballarina» ). I el «Lego»? Sabeu que també està fet a Dinamarca? Quantes coses vàrem aprendre…
Dinamarca és un país on hi ha molts canals, les cases són de colors, no hi ha muntanyes, fa molt fred, tothom va en bici ( tot i que nevi o faci molt de fred, està ple de ponts que s’obren perquè passin els velers grans,…).
També vàrem aprendre que a l’hora de dinar mengen un parell de torrades de pa morè acompanyat de qualsevol cosa i és un àpat que es fa ràpid, sense parar gaire estona.
A la tarda quan arriben a casa els agrada estar amb la família, amb una manteta prop de la llar de foc, llegint, amb espelmes enceses i sopar tranquil·lament. Sabeu què és el que més ens va agradar de Dinamarca? Els divendres ( tots els divendres de l’any) hi ha una tradició que diu que quan s’arriba a casa tothom seu al sofà a veure Disney durant una horeta mentre es mengen llaminadures… Oi que seria divertit viure allà i gaudir d’aquesta tradició?
Després ens varen portar unes pastes tradicionals ( cargols de canyella ) fetes a casa per ells per convidar-nos als gegants blaus. I com a Dinamarca, vàrem encendre una espelma mentre ens les menjàvem. Eren boníssimes!!
En el següent vídeo hi ha un recull dels diferents moments viscuts i gaudits amb les famílies d’aquests països:
A Romania hi ha una festa tradicional en la que es celebra l’arribada de la primavera, la frescor, l’alegria i la victòria del bé sobre el mal. En aquesta ocasió les dones reben petits regals, objectes decoratius. Són els martisors, i es lliguen amb un fil blanc i vermell, com a símbol de que porten fortuna i benestar, i el porten fins a dues setmanes. El vermell és considerat el color de la primavera, i el blanc el de l’hivern. A l’atelier hem creat els nostres propis martisors:
A Rússia són típiques les matrioskas. També es poden dir nines russes o babushkes. La seva originalitat consisteix en què són buides i en el seu interior hi ha una altra nina, i a dins una altra, i així successivament, en un número variable que sempre serà imparell. Es caracteritzen per ser multicolors, o per la presència d’elements decoratius en la pintura tals como gerros o recipients sostinguts per les nines. A l’atelier, també n’hem creat:
Hola,
Sóc la tieta del Daniel,de EI3D Elefents, i us volia feliçitar per aquesta iniciativa que considero molt enriquidora a tots nivells. Crec en la importancia d educar els nens de ben petits a conèixer i respectar altres cultures i costums per facilitar la integració i obrir horitzons. Entre tots…treballem per una societat millor.
Gràcies Joviat.
Moltes gràcies a tu per les teves paraules! I com a família, gràcies per ajudar-nos a fer realitat el projecte de Cor Gran!