Cor Gran a Bolívia, Colòmbia, Veneçuela, Perú, Equador, Argentina i Brasil

Hem estat molts setmanes sense parlar-vos de les visites de les famílies a les aules per explicar coses dels seus països d’origen; estàvem esperant que hi hagués temps perquè pogués venir tothom. I finalment, ja us podem explicar les experiències relacionades amb els països d’Amèrica del Sud:

El dia 20 de març a la tarda vam rebre la visita de la mare del Dylan d’EI3B i de l’Alèxia d’EI4A. Les dues van venir a les dues aules. Elles són germanes i procedents de Bolívia, concretament del departament de Cochabamba. Primer de tot ens van situar el país en el mapa. Posteriorment, ens van ensenyar un dels monuments més importants de la seva regió, «El Cristo de la Concordia». Ens van explicar que fa poc temps van inaugurar el «Parque prehistórico de Sacaba – Cbba», un parc de dinosaures a mida real. Ens van mostrar també unes diapositives de menjar (Pique macho i silpancho) i vestuari típic del país. També ens van posar un vídeo de les «Diabladas», un dels balls tradicionals de Bolívia en el que vam poder veure com vestien per aquest ball. Perquè ens en féssim una idea, van portar unes Barbies vestides amb els vestits típics. I per acabar la sessió, ens van obsequiar amb unes empanades de formatge fetes per a la ocasió.

Dimecres 21 de març ens van venir a visitar la família de l’Adam i la Gal.la. Ens van venir a parlar del Perú. En primer lloc ens van ensenyar uns vídeos on es veien moltes imatges del país. Paisatges preciosos, les cabanes típiques d’allà i altres coses…. Però sabeu el que ens va impressionar més? Doncs va ser el Matxupitxu, és increïble! Està fet amb moltes pedres de diferents mides! També vam veure unes imatges de quan l’Adam i la Gal·la van anar a visitar el Perú, eren molt petits! Després de tot això, vam fer un bon berenar on ens van convidar a tastar un grapat de coses ben diferents; des d’un blat de moro més blanc i dolç que el nostre fins a unes galetes delicioses, i tot això ho va cuinar la seva mare. Moltes gràcies, va ser molt divertit! També procedents del Perú, van venir la mare i la iaia del Joaquín d’EI5AEns van mostrar uns paisatges plens de colors i uns animals que encara no coneixíem que es diuen “llamas”. A Perú hi ha de tot: selva, platges, desert….Ens van convidar a “alfajores” i vam tastar uns pastissos molt bons. També ens van mostrar uns jocs típics del país als quals vam aprendre a jugar. L’última família que va venir del Perú va ser la de l’Adrià Yerai, d’EI5B. Van venir el dijous 12 d’abril i ens van mostrar un power point amb els menjars, vestits, paisatge i danses del Perú. Ens van convidar a tastar uns pastissets que es diuen “Alfajor” (dues galetes untades amb “dulce de leche”) , una “torta helada” , “cancha” (“habas tostadas”) i “chicha morada” per veure que és suc de “maíz morado”. Després, aprofitant que fa poc l’Adrià va anar al Perú, ens va regalar a tots els companys de classe un clauer que ens va portar d’allà.

De Veneçuela, van venir els pare del Biel i els pares del Mathías d’EI4C tots junts el 22 de març a la tarda. En primer lloc van localitzar Veneçuela en el mapa. Després ens van parlar de l’esport rei de Veneçuela, el beisbol, i vam sortir al pati i ens van ensenyar quin material es necessitava per jugar-hi. Vàrem fer dos equips i vam jugar a beisbol. Després vam anar a classe i ens van projectar un petit vídeo de les millors coses que trobem a Veneçuela. També vam conèixer la bandera de Veneçuela i vam fer arepas, un menjar típic d’allà. Primer van explicar com són i com es mengen i després van explicar com fer-les. A continuació vam fer un taller de cuina perquè cada infant es fes la seva arepa. Un cop van estar fetes, ens les vam menjar calentones i al moment amb pernil i formatge o només formatge.

De Colòmbia van venir tres famílies: la de l’Anthony d’EI4C i les de la Valentina i el Guillem d’EI5C. La mare de l’Anthony va venir el dia 14 de març a la tarda. Va localitzar Colòmbia en el mapa i a través d’un power point ens va ensenyar i explicar quines són les diferents tribus indígenes que conviuen a Colòmbia (les seves característiques, on i com viuen, tipus de roba que porten, tradicions que tenen…). Ens va parlar de la música, les danses i els balls tradicionals de Colòmbia i ens va projectar un vídeo on ballava una parella. Finalment ens va parlar del menjar típic de Colòmbia i va portar yuka (semblant a la nostra patata), carn i plàtan fregit. Vam poder tastar el que vam voler. Les mares de la Valentina i el Guillem es van posar d’acord per venir a explicar-nos moltes coses del país. El dimarts 24 d’abril el pare de la Valentina que també sap moltes coses d’aquest país perquè hi ha passat algunes temporades, ens va explicar un munt de coses. Ens va dir que és el país del cafè; allà, com a Itàlia, és on hi ha el cafè més bo del món. També ens van portar diferents objectes típics del seu país, com un barret que es guarda a dins d’una funda que té forma de cucurutxo. També van portar una nina amb el vestit tradicional,i sabeu què? La seva mare es va vestir amb el mateix vestit de la nina i estava molt guapa!! Ens van ensenyar moltes imatges curioses i molt maques de veure.
La mare del Guillem ens va parlar de la bandera i ens va explicar el significat dels tres colors de la bandera: el groc per l’or, el blau per l’aigua i el vermell per la sang. També ens va mostrar moltes imatges de molts dels animals típics i alhora ens mostrava el so de cada un d’ells. Fins i tot ho vàrem teatralitzar. L’endemà dimecres 25 d’abril la mare del Guillem, junt amb el tiet i la iaia van venir a fer-nos unes “arepas”, que és un menjar típic d’allà: es fan amb aigua, sal, farina i oli… En van fer unes quantes i en acabat ens les vàrem menjar! Que bones que eren! Ah! I també ens van ensenyar a fer unes flors molt boniques per posar-nos al cap les nenes i unes màscares d’animal per posar-nos els nens. Així vàrem poder veure i conèixer una mica més sobre els seus costums… i ho vàrem acabar ballant molt, va ser molt divertit!!

L’Ariadna d’EI5B és originària d’Equador, igual que l’Avril i el David d’EI5A. El dilluns dia 16 d’abril a la tarda vam venir els pares de l’Ariadna. Vam mirar un petit documental en el que vam aprendre coses sobre la seva cultura i després ens van convidar a berenar pastís de “plátano macho”, melmelada de guayava amb galetes i “plátano frito”. Vam acabar la tarda ballant salsa. El divendres 27 d’abril va venir la mare i la tieta de l’Avril. Sabeu que el seu pare és d’Equador? Primer ens van ensenyar unes fotos de quan el seu pare i la seva tieta eren petits, i després ens van mostrar moltes imatges d’aquell país en les que vam poder veure la naturalesa, la vegetació, els animals , els menjars típics d’allà, les seves festes tradicionals, els vestits que porten… Ens van explicar que allà a on viuen és una zona on hi ha cocodrils de veritat i que els nens i nenes es banyen als rius i estan acostumats de tant en tant a trobar-ne algun …. També ens van convidar a tastar un menjar molt típic que és el plàtan fregit, que és un plat que els agrada molt; era boníssim! Però, no ho fan amb uns plàtans qualssevol, han de ser uns d’especials i no poden ser gaire madurs. També ens van portar unes galetes típiques del seu país i fins i tot una gominola molt bona que era com una barreta de caramel! En el cas del David, van venir la seva mare i la seva iaia i ens van explicar els costums, els vestits típics, el menjar, els seus paisatges i els animals típics d’allà. Vàrem ballar la seva música i per acabar vam berenar galetes de “dulce de leche” i un “flam de coco” que eren molt bons.

També vam rebre els pares de l’Ainhoa d’EI5B, que és originària d’Argentina, un divendres a la tarda. Ens van posar un power point amb imatges de les dues zones d’Argentina d’on provenen els seus pares. La mare és de la capital, Buenos Aires, i el pare d’un poble petit de costa de la part nord d’Argentina. També van portar “alfajors” que els va fer la seva mare per berenar.

Els pares de la Marina d’EI4B van venir a explicar coses del Brasil el dia 11 de juny. Ens va explicar on és Brasil al mapa i que allà s’hi parla portuguès. També va estar comentant aspectes sobre el clima, el menjar…El més sorprenent va ser que ens van ensenyar com es balla la capoeira, que és una art marcial típica del brasil. Ens van fer una demostració i ens van convidar a provar-ho. Fins i tot va venir el Sandro, que és el professor de capoeira de la Marina!

SUBSCRIU-TE

Deixa la teva adreça de correu i cada vegada que fem un apunt t’avisarem
Loading