Una de les primeres activitats que hem fet a les aules dins del projecte “cuidem el nostre planeta” és aprendre per a què serveix cada contenidor i quins són els tipus de deixalles que hi hem de llençar. En una primera conversa els nens i nenes hem explicat de quin color són les papereres que tenim a casa i per què ens serveix cadascuna d’elles. Alguns les tenim del mateix color que els contenidors que hi ha al carrer! Hem explicat què és el que hi llencem nosaltres, i tot seguit les mestres ens n’han donat més detalls.
Hem après que el contenidor blau és per llençar-hi el paper i el cartró: paper, diaris, revistes, sobres, paper de regal, caixes de cartró, oueres de cartró, rotllos de cartró (com el del paper higiènic o el paper de cuina), bosses de paper o cartró i caixes de sabates.
El contenidor verd és pel vidre: les ampolles de vi, aigua, suc, cervesa, licors o qualsevol altre líquid (les hem de dipositar sense el tap de plàstic i, les ampolles de vi, sense el de suro); els pots de melmelades, llegums, mel, etc.; flascons de cosmètics, colònia i perfums; desodorants amb roll-on o pulveritzador.
Al contenidor groc hi llencem els envasos de plàstic: bosses de plàstic del supermercat, ampolles de productes de neteja i de productes de bany com, per exemple, xampús, cremes o mascaretes, safates de suro blanc en què s’envasa la carn, el peix i la fruita que venen al supermercat, llaunes de refresc i de cervesa, llaunes de conserva, “bricks” de suc, llet, brou, etc., safates en les quals vénen envasats generalment els plats precuinats, ampolles de plàstic, coberts, gots i plats de plàstic, film transparent, embolcalls de plàstic de qualsevol producte, bosses i recipients d’alumini per a aliments, envasos de iogurt i altres productes làctics i paper d’alumini.
Al contenidor marró hi van les restes orgàniques de menjar i papers bruts. Finalment la resta de deixalles, van al contenidor de les restes: el gris.
A més, hi ha un seguit de productes que no podem llençar a les escombraries de casa. En aquest cas, hem d’anar a la deixalleria, on tenen uns contenidors específics per a productes com ara electrodomèstics, fusta, pedra, cristall, piles, bombetes, oli….
No és fàcil saber discernir on va cada element, sobretot en el cas d’aquells que no fem servir diàriament. Però segur que si n’anem parlant n’anirem aprenent i podrem ser molt més eficients a casa!
Per practicar a l’escola, les mestres ens han preparat uns contenidors i diferents tipus de deixalles. L’activitat -que hem fet tots els nens i nenes del Parvulari- ha consistit en decidir a quin contenidor anava cada deixalla i enganxar-la en el seu lloc corresponent.
Ara ja tenim els petits contenidors blaus, grocs i verds a les aules i ens podrem posar a prova en la quotidianitat del dia a l’aula. Els gegants i els dracs hem fet una nota a la llibreta viatgera perquè n’estigueu ben informats:
A partir d’ara, cada divendres a les 10:30, tot els infants que en siguin encarregats sortiran al pati amb els cubells de reciclatge. Allà, una mestra de cada nivell els acompanyarà als contenidors de davant de l’escola.
En el cubell blau hi haurem llençat els fulls de paper i el cartró. Això sí, abans haurem reutilitzat els fulls al màxim! Al cubell groc hi haurem llençat els envasos d'”actimel”, de sucs, iogurt, el paper de plata, les canyetes… I al verd, el vidre.
Al cubell blanc que ja teníem és on haurà anat a parar el rebuig: els papers amb mocs, les tovalloletes i els bolquers -si és el cas.
I quan tinguem el contenidor marró de l’orgànica, el farem servir per a les restes de menjar i tovallons de paper utilizats.
ESTEM PREPARATS: ELS PETITS CANVIS SÓN… PODEROSOS!