Quan fem filosofia, treballem diferents habilitats de recerca: endevinar, esbrinar, formular hipòtesis, observar, buscar alternatives, anticipar conseqüències, seleccionar possibilitats, i imaginar (idear, inventar, crear…). També treballem habilitats de conceptualització i anàlisi, comunicació, traducció i formulació, i de raonament.
El primer joc que vam fer a filosofia a EI5 aquest curs va ser el de la gallineta cega, que té relació amb l’habilitat d’endevinar. Va ser dins de la setmana de la visita del Càrdio. Cada grup classe va fer dos grups i vam sortir al pati i vam formar dues rotllanes. Dins de cada rotllana, un nen o nena es posava al mig amb els ulls tapats; li fèiem fer una volta i li demanàvem que es dirigís a algun nen o nena per tocar-lo i endevinar de qui es tractava. Si ho feia, la “gallineta” passava a formar part de la rotllana, i el nen endevinat es posava al mig.
Quan ja hi havíem jugat unes quantes vegades, ens vam asseure en rotllana i la mestra va preguntar als qui havien fet de gallina com ho havien fet per endevinar quin era el nen o nena que havien agafat: “com has sabut qui era?”, “Què has fet per saber qui era?, “Has dubtat en algun moment?”,”Quin ha estat l’aspecte que t’ha donat la pista definitiva?…
Amb aquest joc vam descobrir que el sentit de la vista sovint s’imposa, però, que si usem i desvetllem els altres sentits, ens donem l’oportunitat de descobrir vies noves de coneixement. Els sentits ens ajuden a descobrir perspectives diferents.