Podem imprimir dietes equilibrades que millorin la qualitat de vida dels pacients amb disfàgia
Dins del projecte sobre l’impuls de la medicina i atenció personalitzada en la salut i social, impulsat per Avinent, Althaia i la Fundació Universitària del Bages, hi ha una línia de treball que té com a finalitat millorar la qualitat de vida dels pacients amb disfàgia, adaptant les dietes amb la impressora d’aliments en 3D, per això s’ha creat una col·laboració a cinc bandes amb la Fundació Althaia, la Umanresa-FUB i les empreses Natural Machines, SOSA Ingredients i la mateixa Escola Joviat.
El passat 22 d’octubre, l’alumnat del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Pastisseria, Forneria i Confiteria i de Grau Superior de Direcció en cuina va rebre una primera formació de la Foodini, la impressora 3D d’aliments. Darrere la pantalla de l’ordinador hi havia el Dr. Bartomeu Ayala, cap de formació i desenvolupament professional d’Althaia, i responsable de la unitat d’impressió 3D, i l’Alba, tecnòloga d’aliments i tècnica d’impressores 3D de l’empresa Natural Machines. A l’aula demostrativa de cuina de l’Escola hi havia l’alumnat, part de l’equip docent i la impressora d’aliments 3D, anomenada Foodini.
Aquesta col·laboració va néixer fa més d’un any quan Althaia va llançar un repte a l’alumnat de l’Escola dins d’un projecte pedagògic que es diu Espurna, el qual fomenta l’esperit emprenedor. El repte real demanava idees que aportessin millores en l’àmbit hospitalari.
El context actual marca que la població és cada vegada més gran i els problemes de deglució també, és a dir, el pas de substàncies des de la boca fins a l’estómac, que fa que moltes persones acabin amb problemes de desnutrició. Aquest és el focus del repte.
Al principi del procés es va fer una enquesta a les persones residents on es demanava com poder millorar el seu dia a dia a l’hospital. Les seves respostes van ser clares; demanaven poder tornar a menjar normal, poder separar el gust dels aliments (en un simple ou ferrat amb patates, per exemple). Les seves dietes són toves, triturats dins de bols amb preparats «avorrits» que provoquen la desgana de les pacients.
«Estem aquí per poder donar dietes equilibrades i adaptades per a cadascú, per tal que tothom pugui gaudir d’un cafè, un cafè amb llet o d’un dònut», va dir en Bartomeu.
Val a dir que aquest projecte pot aportar també una millora en temes oncològics, sobretot en nens, per fer que els àpats siguin apetitosos i gratificants.
La impressora Foodini es va començar a idear fa uns 6 anys, amb un disseny pensat per fer-la utensili de cuina, de fet, sembla més un microones o un forn que una impressora. La intenció ja es posava en usar-la per fer una alimentació més saludable sense la necessitat de fer servir tants additius. L’alumnat va poder conèixer el seu funcionament més genèric, les diferents opcions de preparació d’ingredients, de formes bàsiques i de receptes d’impressió, amb l’objectiu d’elaborar, al llarg de tot el curs, nous plats amb textures agradables i de fàcil deglució.
La Foodini té una galeria visual de receptes bàsiques que es pot anar ampliant, donant també, l’opció de previsualitzar el resultat del plat. Les receptes s’imprimeixen directament en el plat que posem dins de la impressora. Els ingredients van dins d’unes càpsules que, per ordre i després d’un parell de clics, imprimeixen les làmines d’aliment en 3D, amb l’alçada i la forma que li hem volgut donar i amb una textura que ha de ser completament homogènia. En la demostració es van imprimir plats com el puré de patata i de pollastre.
La Foodini viu ja en alguna cuina de restaurant fent formes de plats impossibles. Ara, l’alumnat de l’Escola d’Hoteleria de Manresa, té la fantàstica oportunitat d’aprendre aquesta nova tècnica i d’explorar-la, ja que encara té molt camp per recórrer. És important creure i atrevir-se, provar, perseguir l’assaig i l’error i, saber que, amb coneixement i creativitat es poden fer meravelles.
Amb aquest repte doncs i, des d’una formació innovadora, alumnat i professorat, amb l’acompanyament de persones professionals del món sanitari, dietètic i alimentari, es proposen aportar, segur, un valor afegit grandíssim al món sanitari i a la societat en general.