Escola de vida

El nostre Nord. La Visió

Una escola de vida per a un món sostenible

Una escola de vida. Sentim l’escola des d’una perspectiva sistèmica i humanista que ens dóna l’oportunitat de compartir aprenentatges significatius pel nostre desenvolupament personal (emocional, físic i espiritual) i professional.

L’escola és un espai biogràfic i narratiu, de convivència i un lloc per generar somnis i plans de vida.

Per a un món sostenible. La sostenibilitat posa en el centre de l’educació la
persona i el seu entorn relacional en l’àmbit social, econòmic i ecològic, acompanyant per a un benestar personal i global. Treballem per comunicar cap a una nova consciència que faci de l’escola un lloc de millora per a tothom, que es converteixi en un espai ric en salut, actitud positiva i esperit creatiu, recuperant el contacte amb la terra, cooperant, intercanviant i descobrint.

La veritat, la bondat i la bellesa

Pretenem que l’Escola sigui una comunitat creada a partir del respecte a la identitat de cadascú. Aprendre a viure junts és el gran repte per a totes les persones des dels inicis de la humanització, i per tant, un dels ferms compromisos de l’educació, i l’escola el vol treballar d’una manera creativa i coherent sota el paraigües de la veritat, la bondat i la bellesa.

Prenem la definició de la filosofia clàssica que diu que aquestes són les tres úniques realitats absolutament objectives: Veritat, quan parlem de l’autèntica i única, aquella de la qual no es pot negar l’existència; Bondat, la que pertany a l’essència de l’ànima humana; i Bellesa, l’absoluta, la qual un cop percebuda no pot ser qüestionada.

Aquest paraigües es desplega quan es mira el món des d’un estat de consciència despert, atent i sense judici. Quan ets observador de tot el que és, veus la veritat, la bondat i la bellesa de totes les coses. “El secret de la veritat, la bondat i la bellesa no està en els títols acadèmics, sinó en l’art de la contemplació”.

I amb aquesta mirada, tenim els set valors que prenem com a guies per a un aprenentatge significatiu:

AGRAÏMENT, a tot el que la vida ens ha donat i ens dóna. “Només un cor agraït aprèn”: Arrels

CONFIANÇA, en la vida, en les nostres possibilitats, les de l’alumnat, famílies i companys/es. Benestar

CURIOSITAT, per sorprendre’ns cada dia i com a motor d’aprenentatge. Voluntat

RECONEIXEMENT, d’un mateix i a l’altre sense judicis. Cooperació

ALEGRIA, per viure i compartir la vida. Expressió

RESPONSABILITAT, per ocupar el lloc que correspon a cadascú per fer el que ens pertoca. Coneixement

ESPERANÇA, per mirar sempre en clau d’oportunitat. Comunitat

Pretenem que l’Escola sigui una comunitat creada a partir del respecte a la identitat de cadascú. Aprendre a viure junts és un dels grans reptes d’avui per a totes les persones compromeses amb l’educació, treballant d’una manera creativa i coherent.

En base a aquests valors al servei de la vida, gestionem l’energia organitzacional de l’escola amb els seus set eixos i dotze punts de referència.

Es troben representats amb una pintada de murals al llarg d’un tram del carrer de la Muralla St. Francesc, al costat de l’Escola. Tota la Comunitat Educativa -alumnat i famílies, el fundador, mestres, coordinacions i equip directiu-, van pintar els diferents dibuixos, convertint les blanques parets de pedra en l’expressió a color dels valors i punts energètics de l’Escola.

Els 7 eixos energètics

ARRELS
Un arbre és símbol dels inicis i de l’energia fundacional del centre.

BENESTAR
Té a veure amb el confort, la sostenibilitat i la gestió de les emocions en una Escola de Vida. És a dir, té a veure amb la salut.

VOLUNTAT
Simbolitzada per una senyera damunt les muntanyes de Montserrat i que ens parla de la missió i els propòsits del nostre projecte.

COOPERACIÓ
Ens parla del treball en equip, les noves metodologies i l’atenció a la diversitat des d’una actitud solidària.

EXPRESSIÓ
On tot de sols amb diferents cares ens mostren una nova mirada que enforteix els nostres vincles i relacions.

CONEIXEMENT
Té a veure amb la gestió dels aprenentatges de tots els que
formem l’Escola, la presa de decisions i amb com compartim la nostra visió.

COMUNITAT
Amb el dibuix d’una família envoltant un cor, ens parla del
desenvolupament de l’organització cap a una consciència social i mediambiental i de la
comprensió sistèmica de l’escola i del món.

Agrupacio-Escolar-Catalana
somfilo
erasmus+