Dissabte 16/12: el Campionat de Catalunya d’escacs actius d’edats es celebra a Joviat

Les paraules del Jordi Teixidó a la roda de premsa de presentació del campionat:


«Fa més de 30 anys que a l’escola Joviat en horari extraescolar fem escacs. Tot va començar el 1986 amb 8 alumnes, 4 taulers i 4 jocs de peces en un passadís de l’EGB de Joviat 2 a la Muralla St. Francesc, 39.

En l’actualitat tenim 103 alumnes d’Educació Primària que en horari extraescolar fan 1 o 2 sessions d’entrenament a la setmana. Des del setembre de 2012, aquesta activitat ha estat inclosa en el currículum de 4t curs de l’Educació Primària. D’aquesta manera, un total de 75 alumnes aproximadament, s’inicien i practiquen escacs, una hora a la setmana, en horari lectiu. Per poder fer-ne un aprenentatge de qualitat l’escola Joviat compta amb una aula d’escacs equipada amb 40 jocs, rellotges digitals, tauler magnètic i ordinadors.

Des dels seus inicis, els alumnes que ho han desitjat han participat en els Jocs Esportius Escolars d’Escacs, en fases comarcals i territorials, assolint nombrosos primers llocs tant a nivell individual com d’equips. Pel que fa als Campionats de Catalunya, en els que s’ha competit amb nivell durant tots aquests anys, destaquem el 17è lloc del Dan Clotet i el 15è lloc d’en Roger Álvarez en la categoria Sots 8, el 10è lloc del Dan Clotet en la categoria Sots 10 i el 7è lloc del Guillem Masdemont en la categoria Sots 12. La seva germana, la Núria Masdemont, va quedar 1a de noies en la categoria Sots 10 i va tenir una beca per anar als Campionats d’Espanya.

Destacar també que un exalumne de Joviat, en Ramon Riera Montaño ha realitzat escacs a la nostra escola durant 10 anys i ha assolit durant el 2017, una puntuació de 2100 d’ELO.

El 2007 es va crear la secció federada d’escacs de l’escola Joviat per oferir més possibilitats de competició als alumnes que ho desitgen. Al llarg d’aquests anys s’ha participat en el Campionat de Catalunya per Equips de 3a Divisió Provincial i un any a 2a Divisió Provincial amb un equip format per a alumnes, exalumnes, entrenadors i pares. També s’han creat cada any diferents equips en les categories Sots 8, Sots 10 i Sots 12. En una edició un equip Sots 12 va assolir la 1a posició en la categoria Preferent i a l’any següent la 2a posició. També s’ha participat en el Campionat de Catalunya per Equips en les categories abans mencionades, destacant la 2a posició de l’equip Sots 8 en la darrera edició.

Caldria remarcar, també, que s’ha participat en diferents torneigs del circuit català, i alumnes com en Guillem Masdemont, la Núria Masdemont, l’Adam Sultygov i el Dan Clotet han participat en Campionats d’Espanya i el Dan també ha participat en Campionats d’Europa.

Per a l’escola Joviat el joc dels escacs és un recurs pedagògic apropiat per desenvolupar diverses habilitats mentals que, sens dubte, poden ajudar als nens i les nenes en els seus processos d’aprenentatge.

Diferents estudis han demostrat beneficis educatius dels escacs:

· Desenvolupa la memòria.
· Millora la capacitat de raonament lògic matemàtic.
· Estimula la
creativitat i la imaginació.
· Estimula la concentració i ajuda a formar nens/es amb capacitat de prendre decisions.
· Ensenya a pensar abans d’actuar i fomenta la capacitat d’anàlisi.
· Fomenta el silenci, la tranquil·litat, la paciència, la relaxació, l’autonomia, l’acceptació dels resultats i el gust pel joc organitzat.

És per tot això que estem molt contents que el proper dissabte 16 de desembre es celebri, en sessions de matí i de tarda, el Campionat de Catalunya d’escacs actius d’edats, a Joviat 1. Estem segurs que la participació serà molt nombrosa i que aquest esdeveniment tant important es podrà desenvolupar, de manera exitosa, en unes instal·lacions i uns espais molt adequats per a la pràctica d’aquest esport.»

Publicat dins de