CONFERÈNCIA-TALLER · El paradigma de la biodiversitat marina antàrtica: per què hi ha una selva sota un desert de gel?

CONFERÈNCIA-TALLER amb mostres de l’Antàrtida a càrrec del Dr. Josep Maria Gili (investigador del CSIC)

  • QUAN: 22 de gener a les 16:00
  • ON: Saló Montserrat de Joviat
  • Obert al públic (Es demana confirmació d’assistència a: xgarrofe@joviat.cat)

El paradigma de la biodiversitat marina antàrtica: per què hi ha una selva sota un desert de gel?

L’Antàrtida és, potser, l’indret més inhòspit del nostre Planeta. Un lloc on la vida, com l’entenem avui en dia, és molt difícil que s’hi pugui desenvolupar. Les condicions són extremes: temperatures molt baixes, vents huracanats i baixa disponibilitat d’aliments.

Tanmateix, sota el desert de gel marí antàrtic hi trobem una impressionant vida animal que sembla una selva. En el nostre Planeta hi ha un gradient de biodiversitat on els valors màxims es troben al voltant de l’Equador, la zona més càlida de la Terra, i van disminuint cap als pols. A l’Antàrtida, però, sorprenentment, els valors de biodiversitat són tot el contrari de l’esperat.

Malgrat les pertorbacions naturals i la marcada estacionalitat, l’elevada producció primària que es produeix a l’interior del gel marí i que s’allibera a la columna d’aigua i al fons marí permet alimentar a tota la vida marina antàrtica de manera excepcional. Els fons marins antàrtics tenen una biodiversitat comparable a la de les zones de major diversitat marina del Planeta, que s’ha generat i mantingut a través d’un excel·lent procés d’acoblament ecològic que neix en el gel marí i en la possible existència d’uns ancestres de la fauna actual procedents del paleozoic.

En la conferència, el Dr. Josep Maria Gili, explicarà el perquè d’aquest fenomen.

El Dr. Josep Maria Gili és professor i investigador a l‘Institut de Ciències del Mar (ICM) del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). Actualment forma part del Departament de Biologia Marina i Oceanografia. Va ser el creador del Grup d’Ecologia Marina Bentònica i durant més de 35 anys ha estat treballant en diferents camps de la biologia marina, posant especial èmfasi als ecosistemes costaners, l’estructura i dinàmica de les comunitats bentòniques, ecologia del zooplàncton, ecologia tròfica dels invertebrats marins, així com la biodiversitat i taxonomia dels cnidaris. El 2010 va rebre el Premi Sant Jordi de les Ciències Ambientals.

El Dr. Gili ha sigut el director de més de 30 projectes de recerca nacional i internacional, 15 tesis doctorals i ha publicat més de 200 articles en revistes científiques internacionals. A més, ha publicat i editat 14 llibres i ha contribuït en més de 40 articles de revistes de projecció internacional. Com a professor d’ecologia a la Universitat de Barcelona, ha dedicat una gran part del seu treball a la formació d’estudiants, donant classes i cursos de doctorat, realitzant conferències, i organitzant trobades internacionals i cursos per estudiants i doctors. Actualment està desenvolupant projectes de recerca al Mediterrani, l’Antàrtida, el Pacífic Sud i l’Atlàntic Nord.

Font: http://www.icm.csic.es/XIthSCARBiologySymposium/bio-gili.php
Traducció de Xènia Garrofé del text amb Copyright © 2012 escrit per: Adrià Bofill Espada, Rebeca Zapata Guardiola i Javier Fuentes.

Publicat dins de