[Article] JOVIAT Batxillerat i Formació Professional, experiència + innovació = Més reptes i noves oportunitats

Amb motiu de les preinscripcions del curs 19/20, aquest dissabte ha sortit al diari Regió7, aquest article tan interessant, val molt la pena llegir-lo!

El present i futur de l’educació vénen marcats per una nova manera de relacionar-nos amb el coneixement. Les escoles tenim les portes ben obertes perquè hi entri la vida i així, impregnar-nos del batec de la societat i d’un món que està en constant transformació i que, dibuixa a diari noves maneres de viure i de treballar. Noves connexions al servei de noves competències i d’aprenentatges significatius.

Des de la Formació Professional i el Batxillerat de Joviat es mira l’ensenyament com una oportunitat d’aprenentatge més enllà de la simple transmissió de coneixements i habilitats unidireccional: jo ensenyo i tu aprens.
L’Escola detecta les necessitats de l’alumnat, que ve a buscar unes possibilitats reals de futur i aquest, es descobreix unes competències i habilitats que fins ara no havien estat explorades. Com succeeix això?
Amb una gran base de gestió emocional. Som una Escola generadora d’oportunitats al llarg de tota la vida i això suposa sobretot, una obertura i reconeixement dels propis dons i talents de cada persona: la sorpresa de veure allò que sóc capaç de fer i de saber que puc aportar valor a una empresa, organització o societat!
Amb propostes de veritat. En els Cicles Formatius l’alumnat ha d’analitzar, idear i proposar una solució a uns reptes reals que unes empreses els han demanat. Són els projectes Espurna i Hubs, a Grau Mitjà i Grau Superior i que tenen com a objectiu desenvolupar l’emprenedoria en tota la Formació Professional. A Batxillerat hi ha el projecte LEGO, amb una recerca constant de temes d’interès global. Aquí, la creativitat i l’expressió prenen embranzida i l’alumnat es sorprèn de la pròpia capacitat de generar debats significatius i aportacions de valor argumentades.
Amb un nou model de gestió d’innovació oberta des de fa quatre anys, què identifica noves oportunitats d’aprenentatge des de noves perspectives: Mirem endins i reconeixem el talent que ja té l’Escola i el potenciem. Valorem l’experiència adquirida al llarg de molts anys i planifiquem la millora contínua amb indicadors quantitatius i qualitatius; Mirem al voltant per conèixer els desitjos i necessitats de les persones; Mirem enfora, al món, per veure allò que altres ja han resolt. En el món veiem persones que s’han atrevit a actuar d’una altra manera generant noves experiències i realitats que aporten un valor diferencial i un impacte positiu al seu voltant i, n’aprenem d’elles. Fem aliances estratègiques amb altres escoles i universitats, i visites a centres que ens inspiren. Un exemple va ser el curs d’arquitectura i espais d’aprenentatge de l’AEC (Agrupació Escolar Catalana) que va culminar a Dinamarca veient escoles de referència. Aquesta va ser la font d’on vam beure per dissenyar la nova escola de Batxillerat; I provem, és a dir, generem pilots que, a través de l’avaluació podem validar i acabar implementant o no.
I tot això succeeix en base a una proposta decidida i compartida, una voluntat constant d’adaptació al canvi, amb un equip molt compromès i enfocat al bé comú i, amb uns espais flexibles a les necessitats formatives de totes les persones que confien en el nostre projecte educatiu. Seguim creixent!

Per veure article original publicat, clica la imatge.